…és a titkos küldetés

b-2007-05-07-a-01b.jpg

Lulu – állítása szerint – a Katalán fővárosban volt, de ezt természetesen nem hisszük el neki. Azt te csak odautaztam, hogy én mondtamelőre, klasszikus szólással élve, és valóban: e postban lerántjuk a leplet arról a magyar származású kémnőről (semmi pornó), akiről a település eredeti nevét kapta, és akinek emlékét az ideális körülmények között lefotózott tábla is megemlíti. Az optikai trükknek ugyanis majdnem minden turista bedől, ők váltig állítják, a feliraton olvasható szó Barcelona, pedig dehogy. A helyesen megválasztott fényképezőgép, az optimális időpont, no meg a nehezen eltalálható expozíciós szög együttállásakor a fenti szöveg rajzolódik ki, feltárva minden magyarok legkatalánabbja, és minden katalánok legtitokzatosabbja identitását, aki nem más, mint

Barc Ilona

más néven A Véreskezű Kémnő. Született 685-ben az egykori Pannónia területén. Anyja főállású barbár háztartásbeli, apja Barcz Izidor vándor rabbi és tetőfedő, ám ő idejekorán elhunyt, legalábbis az életrajzok nem vesznek róla később tudomást. A kis Ilonát kétévesen fogadja örökbe az idelátogató Van dal Gutten Berger vizigót könyvtáros. A harcias lelkületű ifjúhoz köthető az első magyar szólás is: miután ugyanis a gyermek létezését anyja csak az esküvő másnapján vallotta be urának, az kezébe vette a csemetét, majd – tudomásul véve az anya ragaszkodását a leány vezetéknevéhez – hosszas tűnődés után ennyit mormogott: “Hát… ha Barcz, legyen Barcz…“.

Bergert azonban hamarost visszahívják Hispániába, ahova követi családja is. A cseperedő kamasz gyorsan bekapcsolódik a függetlenségi harcokba (kiváltva ezzel nevelőapja haragját). Anyját 703-ban orvul leszúrja egy helybeli őrült Van dal kísérleti nyomdagépének tűéles gót f betűjével, mely tett elhatározást szül Ilonában, és ettől a pillanattól már csak a bosszú foglalkoztatja. Terrorszervezetet alapít, tagokat toboroz. Első titkos összejövetelüknek érdekes epizódja, mikor Eta Hoffmann (civilben porszívóügynök) alvezéri szerepre jelentkezik, ám e célja Barc határozott ellenállásába ütközve meghíusul. “Baszkikám, te csak robbantgatni tudsz!” – háborodik fel az amazon, és Hofmannra azonnal ráragad a gúnynév (rövidítve Baszk, Baszki – innen a későbbi népcsoport neve).

Három év leforgása alatt sikert sikerre halmoznak, fél Hispánia egyszerre retteg ettől a maroknyi csapattól, ugyanakkor legendák is övezik működésüket. 715-ben ismertségük már akkora, hogy Quent Y Tarantula, a helyi független színház igazgatója darabot is ír róluk: a Pulpa e Fición hatalmas siker, kár, hogy a rendezőt a tizedik előadás alatti szünetben eléri végzete: belefullad egy hordó művérbe. Barcz rövidesen megválik családneve utolsó betűjétől (“Ezek a tökkelütöttek ki se tudják ejteni, és állandóan valami Zorroval akarnak összefüggésbe hozni…“), majd vállakozását kiterjeszti a kémkedés körére is.

719-ben feleségül megy Joan Jogermorró y Jonnery nagyon titkos ügynökhöz (annyira titkos, hogy még esküvőjükön sem találkozhatnak). A pár együtt folytatja véres ámokfutását, majd 732-ben, immár megfáradt sorozatgyilkosként vonul vissza a közéletből, és telepszik le a mai Barcelona belvárosában. 740-ben nyúltenyészetet alapítanak, mely sajnos nem váltja be a hozzá fűzött reményeket a főként silány minőségű táp és a zord időjárás, valamint az igen agresszív reklámpolitikájuk miatt (mely gerillamarketing sokszor nem nélkülözi az alapítók múltbéli gondolkodásmódját). Ilona tisztelői sok száz évvel később az ő emlékére adományozzák a városnak nevét, ám – a késői éveik tevékenységére való tekintettel – sírjára “A magyarok nyulaitól ments meg Uram minket!” feliratot vésetik.

Reklámok

Egy hozzászólás

  1. Most olvastam a társasági rovatban, hogy Barc Ilona Joan pusztulása után hozzáment egy Kazinc vezetéknevű fickóhoz, a keresztneve most nem jut eszembe, de az mindegy is, viszont a férj nevét hozzácsapta a sajátjához, és akkortól Kazinc-Barc néven futott. Az Ilonát meg akár Ikának is becézhetjük.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: