Giccsadó / Vécézene

b-2007-02-21-a-01.jpg

Dzsesszadó indult a felső tízezer kedvéért, tudósít az Index, meg még gondolom más lapok is. Tök jó. Végre jazz. Van már nosztalgiarádió, alterrádió, komolyzenei rádió, most végre lesz jazzrádió is.

Pontosítok: nem lesz. Ahogy ugyanis a leendő vezető fogalmaz, leginkább nem a nehezen emészthető freedzsesszt vagy new dzsesszt játssza, hanem populárisabb zenékkel, szvinggel, smooth dzsesszel, soullal várja hallgatóit. Fordítok: szoftpornó. Kiherélés. Pat Metheny a mennybe megy, és úgymarad. Van erre az angolnak egy frappáns kifejezése: Muzak. Magyarul vécézene. Drága vendéglők, hotelek, toalettek minusz harminc decibeles Whitney Houston-onániája. Bármi, csak valami szóljon.

Annak idején kamionosoknak állítottak össze heavy metal kazettákat kizárólag abból a célból, hogy ne aludjanak el a hosszú úton. Egy konceptlemez elkészítésének sokféleképpen lehet nekiállni: adott stílus, adott korszak, adott régió, adott szerző. Ha azonban. Ha azonban az a szempont, hogy mindegy, csak legyen benne hörgés, villanygitár meg mélydob, egyébként a stílus mindegy, akkor nem albumról vagy szerkesztett tartalomról beszélünk, hanem célszerszámról. Kalapács, Red Bull, kokain.

Giccsadó.

Semmi különbség a trucktape-ek meg a fenti rádiós koncepció között. Valami szóljon, oszt’ kész. Nincs ezzel semmi baj, mert a világ rádióinak kilencven százaléka így működik. A baj a definícióval van: “elsősorban szerelemből”, a műfaj iránti rajongásból indították el a 24 órában műsort sugárzó adót. Frászkarikát. Az igazság is odaát, de pár sorral lejjebb van: nincsen olyan rádió ma a piacon, amely pont ennek a – luxuscikkeket venni akaró és tudó – rétegnek szólna. Zsé. Értem? Nem zeneszeretet, meg igényes hallgatnivaló, meg progresszió. Zsé, ezerrel. Mer’ az EDS Hungary EMEA North-Central HUB Központjában az ABN AMRO Team-hez tartozó Workplace Services Chief Executive-ját napközben kurvára nem John Coltrane szaxofonjátéka köti le. És ez nem antiglobalizmus, sőt: ez így van jól. Ha John Coltrane szaxofonjátéka kötné le, akkor azt fülelné full time, és nem termelne a gyár. De jazznek csúfolni a mosolygó maestrót? Ugyan már, emberek.

Sun Ra röhög a sírjában.

Reklámok

4 hozzászólás

  1. az elsô sort – óh üldöztetési mánia – persze úgy értettem (dzsesszadó), hogy ezentúl a dzsesszt külön meg fogják adóztatni. És még csak meg sem voltam lepve, unottan olvastam tovább.

  2. Tán nem véletlenül: mert a Giccsadó erre az adónemre vonatkozott a címben. 🙂

  3. a rádió neve jazzy, tehát eleve ilyen populáris áldzsezzt akar játszani, és ezt nem is titkolja. én ugyan az eredeti jazzt se hallgatom…

  4. 1. meg kell jegyezni (bár a célközönség belövésére szolgáló duma valóban vérlázító -viszont én pont nem is halottam eddig), hogy ez az adó hiánypótló a maga műfajában. hamár a muzak felemlegetésre került: ez a műsorstruktúra és zenei stílus nekem pl. nagyon bejön munka közben. szól valami, mégis tudok koncentrálni.

    1/a. mintha valahol azt olvastam volna, hogy ennek az adónak lesz oszlopos tagja a jövőben kedvenc Albert Györgyink… hát akkor én vele azonosítanám azt a bizonyos réteget, és remélem ez a befektetőknek is be fog jönni 🙂 amúgy agyam kifordul az ilyen dumáktól kishazánkban.

    2/b. azt is meg kell jegyezni, hogy még soha nem hallottam korábban magyar adón Donald Fagent és ez sem kis fegyvertény

    2/c. lehet, hogy a luxust vásárolni akaró és tudó réteghez szólnak, de én szeretném innen a seggem (ami kilóg) partjáról jelezni, hogy ezesetben ők is elkölthetnének egy jelképesebb összeget lemezekre, mivel a smoothjazz nem George Benson eg bizonyos számát jelöli ám!!! ez így kicst uncsi lesz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: