Click here for Mór

 

b-2007-02-21-b-01.gif

A magyar nép rettenetes nagy problémája, hogy vagy egy bűnesettel több van, vagy egy gyanusítottal kevesebb.

És ez még mind semmi. Drága nagyapám, aki emlékemiben leginkább az anyám által átadott idézetek formájában él, sziklaszilárdan hitt a háromszoros invesztíció elvében: vagyis bármit, amit el akarsz érni, háromszorosan kell alátámasztani. Ha állást keresel, legalább három hirdetésre add be a jelentkezést, hogy egy sikerüljön. Ha egybőröndnyi ruhával vágsz neki az útnak, készíts elő hármat. Ha a Mont Blanc-t akarod megmászni, trenírozz a Himalájára. Ésígytovább. Jó, azt mondjuk soha nem állította, ha esküvőre készülsz, legyen három menyasszonyod.

Nomármost. Az addig frankó, hogy ezt az elvet hőn szeretett nyomozószerveink is magukévá tették. Ha a Kossuth téri közálapotokat akarják helyretenni, megcélozzák az országos nyugalom fenntartását. Ha a legnagyobb kábítószerfogásra készülnek ever, lefülelnek egy tonnát. Igaz, az is valami. Ha a kerületi drogbárót akarják elkapni, irány a régiós maffiavezér. Ezzel nincs is semmi baj, a futballisták is hegyi levegőn edzenek, hogy aztán emberi körülmények között legyenek képesek gólt lőni.

De az milyen már, hogy az egyenletben nem csak hárommal kell osztani vagy szorozni, hanem változót is kell cserélni – mert most nagyjából ez történik. Keressük a postásgyilkost. Oké. Találunk egy faszit. Oké. Jé, elkaptuk, tényleg ez a gyilkos. Plusz ÁFA: még Mórhoz is köze van. De jó!

Javaslatom a következő: induljunk ki a Teve utcából. A sortüzes sztoriból. Keressük a tettest. Sőt. Keressünk sok tettest. De csak lazán, mintegy érdeklődésszinten. Fogunk találni egyet. Na, az lesz az az ürge, aki Móron lőtt. De semmi baj, mert közben kutattuk a banki kivégzőosztagot is (mit kivégzőosztagot? Hadsereget!). Elkapunk egy fickót: megvan a postásgyilkos. És mialatt épp őt köröztük, meg fogjuk találni a Kossuth téri aljanép titkos főszervezőjét, de csak abban az esetben, ha legalább három emberkét fogtunk el, akik kézbesítőket végeznek ki.

Nekem speciel semmi bajom az eljárással, ha működik. Végülis soha nem lehet tudni, melyik lépéssel mit váltunk ki valóban a felszín alatt. Ahogy mh szokta mondani: nem biztos hogy attól kapod vissza a jót, akivel te megcselekdted azt. De átlagban kijön.

És végül, hogy ne mások tollával ékeskedjek, idecitálnám az első mondat eredetijét is; Afif Safieh, a PFSZ londoni képviselője mondá vala: The tormenting dilemma of the Middle East is this: either we have one people too many, or one state too few.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: