Ennyi vót, fijjug

Ezt azért lehetett tudni – hogy worlukos felütéssel indítsam. Az történt, hogy feltörték a kéksugarat meg a hádét, szinte egyszerre, vagyis megismétlődött, ami annak idején a DVD esetében egyszer már az őrületbe kergette a RIAA, a BSA és a többi három-/négybetűs szerzői (és szomszédos) jogokat védő szervezet agytrösztjeit.

b-2007-02-13-a-01b.jpg

Az egymással kibékíthetetlenül konkurens viszonyban álló Blu-Ray és HD-DVD szabványok az utóbbi időben leginkább rajongótáboraik bővítésével foglalkoztak, miután mindketten zsebükben érezték a Jövő Lemásolhatatlan Ultimate Adathordozója címet, így az ezzel kapcsolatos jogi, marketing, ecetrá járulékos elemek addig-addig kötötték le kreatív kapacitásuk szinte egészét, hogy észre sem vettek két igen fontos tényt:

  1. Ha netalán megosztás helyett összefognának a média- és adathordozó piacon, egyesíthetik potenciális megrendelőpartnereiket is. Különben jön a nevető harmadik (Samsung, esetünkben), és bemutat mindkettőnek.
  2. Feltörhetetlen védelem nincs. Ezt nem én mondom, ezt komoly, biztonságtechnikával foglalkozó szakemberek állítják (álljanak bármely oldalon). Eddig minden védelem hasonló sorsra jutott.

Szóval. Itt van ez az Arnezami gyerek, aki a Doom9 fórumán publikálta az okosságot. Nem ám saját blog, vagy ilyenek. A Doom9 amúgy egy viszonylag masszív multimédia – hm… – buherálással foglalkozó oldal, az összes kapcsolódó segédprogram, és persze nem utolsósorban információs fórum a hobbi- és hardcore krekkerek rendelkezésére áll: egyszóval, egy jól működő közösségi portál. Nagyobbat nem is robbanhat bomba, ha máshol tette volna meg ugyanezt, napok, esetleg hetek, míg felfedezik.

Utóbbi esetben ugyanis ezen hír kénytelen lenne végigszlalomozni a jól bejáratott információs úton: legelőször rácuppannak a geek bloggerek, majd a divatgeekbloggerek (ez volnék én), utána a tech-lapok (Slashdot), később a marketingből-webkettes oldalak, aztán a mindenevő portálok (Wired), nagy nehezen becsordogálna kicsiny, gépfegyverropogástól sújtott hazánkba is, majd itthon is felkapja a félbulvár online média (Index, Origo, ilyesmi), aztán pár hónappal később bemondja az MTV, aztán a Napló, végül pedig a Győzike Show-ban válik közhellyé, és múlik ki a kollektív emlékezetből ezen ismeretanyag.

Na, ehelyett vagyok itt nektek én.

Reklámok

2 hozzászólás

  1. Ha egy szerző szomszédja vagyok, az én jogaimat is védi valaki?

  2. Csak ha három- vagy négybetűs az a szomszéd, akkor.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: