Csigakonteszt PKI

Ugyan többeknek hamar fellőtték a pizsamát (vagy további alkoholtartalmú italokat további helyszíneken), azért a többség csigával jött. Őket az alant rögtönzött kiállításon van szerencsénk megtekinteni.

kow

Kow alkotása híven tükrözi globalizált világunk csigáinak multikulturális (mondhatjuk, multiindusztriatív) defókuszált paranoiáját. Kortárs puhatestűinknek immár az élet majd’ minden területén helyt kell állniuk, legyen az nehéz fizikai munka (táblaakasztás, kötelek tisztítása), fehérgalléros marketingkommunikáció (figyeljük meg a cégér jobb alsó sarkában megbúvó alkalmazott vidám tekintetét, ugyanakkor a stressz okozta megterhelés miatt izzadságtól gyöngyöző homlokát), avagy csupán a természet rendjének lelkiismeretes felügyelete, melynek eklatáns példája az önmagát a Nap forró felszínén feláldozó, még az égitest kelését, nyugvását is ellenőrizni kívánó hős állat.

kow

Offroadster műve a világból kiábrándult, cinikus, agg, ugyanakkor vegetatív ösztöneit még működtetni képes csiga portréját mutatja. Hol van már a Sturm und Drang, a vidám, romantikus száguldás az úttesten, ahol a jövőre fittyet hányó fiatal csúszómászó- és puhatestűgeneráció egy állatként parancsolt álljt a kamionok és motorosok gaz diktatúrájának akár élete kockáztatásával is? Hol a fiatalság, hol a szabadság pitypangos végtelenje? Warte nur balde, ruhest du auch…

kow

Elfwarrior képe ugyanakkor a még bohém, ifjú titánoknak állít emléket. A fenti alkotás egy feltehetőleg egyetemi tanulmányait éppen elkezdő, a csiganemzedék számára meghatározó jelentőségű ú.n. Eső Utáni Házibuli végén hazatérő fiatal egyed mepróbáltatásait tárja elénk. Hosszú az út, bizony, hazáig, főként annak, aki házát (metaforikusan egész életét) hátán cipeli, ám a festő érzékeny meglátását dícséri, hogy e nehéz nyűg egyszersmind az élet sava-borsa is, melyet a képen a házibor-hasonlattal fejezi ki.

pocok

Pocok festménye első megközelítésben gúny tárgyává teheti e nemes teremtményeket, ám csupán a felszínes szemlélő értékeli így az alkotást. A Fever of Speed című groteszk darab ugyanis korántsem a csigák veleszületett lassúságán élcelődik. A művész – vegyük észre – himnikus hőskölteménnyel adózik a külvilág zord körülményeinek (szélvihar, füst, köd, v.ö. William Turner) közepette is redukált, ám megbízható sebességüket szilárdan fenntartani képes apróságok mindennapi keservét ábrázolandó. Ezt a kettősséget támasztja alá a műben megfigyelhető ellentétpár is: a puhatestű eleve elrendeltetett hajlékonyságát állítja szembe a hajléktalanság átkára utaló viskóval a vándor hátán: az vagy, amit cipelni tudsz, semmi több.

tmstar

Tmstar képe a szolidaritást és testvériséget helyezi a középpontba. A teknőcök csigákhoz hasoló lomha, növényevő, ugyanakkor áramvonalas csoportjának vidám, már színeiben is optimizmust és pozitív hozzáállást sugalló egyedének prezentálása nem jelenthet mást a készítő szándéka szerint, mint harcos és kompromisszumokat nem ismerő felkiáltást: Világ Földszintes Állatai, Egyesüljetek!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: