Csá, Misi!

Ez övön aluli volt, Dudás.

Dresch Mihály zenélt a Kossuth téren

Kevés zenekartól gyűjtök össze belahallgatás nélkül bármit, ami megjelenik. Talán öt-hat, ha lehet ilyen. Kampec Dolores, Klezmatics, Franz Ferdinand, Legendary Pink Dots, Morphine és persze a Dresch Quartet. Nem másolom, nem tömörítem, nem olvasok kritikát, nem nézem meg a lemezt: bemegyek, kiválasztom, fizetek. Ezek eddig rosszat nem adtak ki a kezeik közül.

Nomost nem a muzsikával van a baj. Persze. Te is tudod. Azzal nem is lehet. Azzal néha igen, aki csinálja. Tudod, a zenész csak a médium. Van a zene, meg van a hallgató, és közte ott vagy te, aki lehozod az égből, és továbbadod nekünk. Nem tudom, most mit akarsz továbbadni.

Amit tudok, az csak annyi, hogy most olyan dudások közé álltál, akik közül eddig eggyel sem zenéltél egy csárdában. Nézem rólad a képet: a Kossuth téri csőcselékkel szemben állsz, és fújod, ahogy fújtad tíz éve, húsz éve bárhol: öt embernek, ötvennek, ötszáznak. Többnek nem szoktad, mert nem férnek be. Azért nem férnek be, mert a színpad, ahol fújsz, nem is számít több hallgatóra; nincsenek is olyan sokan egyszerre, egy éjszaka.

És nem hoznak zászlót, se magyart, se árpádsávosat, nem hoznak vekkert, nem hoznak táblákat; piát, azt hoznak, és néha téged is megkínálnak. Hát most zászlókkal kínáltak, meg talán azzal a gulyással, ami lent, a közönséged körében főtt. És talán sokkal többen is voltak, mint valaha létezett legnagyobb publikumod. Fasza egy érzés lehetett. Mondd, Misi, szerinted ezeknek hogy tetszett, amit hallottak? Ezeknek tényleg te kellettél? Tényleg Bartók és Coltrane kellett nekik? Jókívánság? Folyondár? Bánat, bánat…

Csá, Misi.

Reklámok

10 hozzászólás

 1. Ja. Döbbenet és szar. És mindig utáltam, amikor valaki más dógába szól bele (pedigez mostanában divat lett nálunk).

  Mert, ha kimegy a tömegbe leszarom -nem tudom, nem veszek róla tudomást. Ha berakják szidiről és nem tiltakozik -akkor nem tud róla, vagy azt mondja én nem politizálok, szórakoztatok úgy általában. Ha odamegy, mert valamiből meg kell venni azt a nyamvadt kenyeret, hát istenem… de ezt nem lehet máshogy felfogni, mint vélemény nyilvánítást! Pedig a zenéje nem lesz tőle roszabb vagy jobb, csak társul hozzá valami kellemetlen érzés, ha hallgatod. És ugyanezt érzem, ha más játszik, másik ‘rendezvényen’. És még azt is elfogadom, ha egy zenész politizál… csak ne a zenéjén keresztűl. Pontosabban ne csináljon a zenéjéből kampányterméket.

 2. Aztán végiggondoltam… annyira nem is csodálkozom. Mármint, hogy pont Ő, illetve, hogy Ő pont…

  pont.

 3. “ne csináljon a zenéjéből kampányterméket.”

  Ott a pont.

 4. MORPHINE AZ ISTEN! KÁR HOGY AZ ÉNEKES KILEHELTE A LEKÉT A SZÍNPADON… SZÍVROHAMBAN… 😦

 5. Ja. Róma, 2000…

 6. Én sem tudok meglenni a fickó koncertjei nélkül és nekem is rosszul esik. Másrészt viszont tökre örültem, mikor a Mikibácsi anno eljött a köteles tüntetésre és olyan szívhez szólókat mondott. Akkor nem éreztem, hogy minek üti bele a orrát. Szerintem mindenki ott fúj, ahol akar, legföljebb azt kockáztatja, hogy elveszít néhány embert. És mi az, hogy nem az ő dolga? Hát kinek a dolga a politika? Csak nem azt akarjuk mondani, hogy ez a sok színész, történész, bizniszmen, tanár, ács, vécépucoló, mittomén, akiket az utóbbi 15 évben láttunk, annyira értenek hozzá?!?!

 7. gabor: Ismétlem, nem azzal van baj, hogy ő kiáll (bár személy szerint nem tetszik), hanem azzal, hogy zenél. Mint említettem volt: “ne csináljon a zenéjéből kampányterméket.”. Drága Bono barátunk (már akinek az) nyugodtan a mennyekbe aggódhatja magát az Amazonas és a globális felmelegedés miatt – de amikor a színpadról felhívja az aktuális politikust, akkor én kérek elnézést.

 8. lehet h még csak az se A baj h kampányterméket csinál a zenéjéből. amikor a paso meg a malacka kint volt a békejelen, meg milyen sokan a kendermagon, az senkit nem zavart. és még az se, hogy vannak jó ügyek meg rossz ügyek, és ov egy nagyon rossz ügy.
  hanem h nem összemosandók a látszatra hasonló dolgok. mikibácsiról _tudjuk h gondolkodó ember, akinek a politikáról megalapozott nézetei vannak, és ha megszólal egy tüntetésen, akkor azt mond amit akar, ő mikibácsi. ha viszont a magyar politikai piac legrosszabb cége odaállit háromszáz művészt és sportolót h háromszáz “hajrámagyarország” felkiáltással segitsenek eladni az eladhatatlant, és ezzel bábot csináljanak magukból, élő emberből, akkor van okunk panaszra. másfelől, veszem észre magam, nem odaállit, hanem odaálltak.

 9. regota tudom en, hogy fenyo miki a legnagyobb arc a honi popzene egen. aki akarja, tudhatja rola, h fityeszes, megis szorult bele annyi joizles, h nem egeti magat egy szinpadon politikusokkal.

  es bonotol mar annyira fiatalon is, nekem is kifordult a gyomrom, amikor annyira kibaszott demagog modon felhivott valakit a szimpadrol (sose derult ki, kicsodat).

  de hat felnott ember elvbol nem hallgat olyan zeneszt, aki vedi az esoerdoket, vizualisan meg a legutosebb fegyvere a legyes szemu afrikai kisgyerek.

 10. ja es meg ide kivankozik, h miota tudom h boban markovic milosevicsnek kampanyolt, mar elvbol is utalhatom, nemcsak az ugribugri erdektelen divatworldmusic zeneje miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: